Nadační fond Logistické akademie

Rudolf Malý, vicepresident Logistické akademie vyzpovídal zakladatele a presidenta Logistické akademie Jaroslava Bazalu, abychom Vás mohli informovat o nové aktivitě Logistické akademie na konci roku 2023.
Zveřejněno
18
Prosinec 2023
Sdílet
article-photo

RM: Jaroslave, co bylo na začátku historie Logistické akademie? Sice jsi to už určitě povídal alespoň tisíckrát, ale pro osvěžení.
JB: Letos už uběhlo patnáct let, takže Logistická akademie už je vlastně zletilá. To na odlehčení a tohle jsem ještě asi nikde neříkal.

RM: Jaroslave, kdo byl kromě Tebe průkopníkem logistického vzdělávání?
JB: Musím nejprve vzpomenout na společného přítele, velkého logistika, námořníka a především člověka Jaroslava Uhlíře, který už sice není mezi námi, ale jeho odkaz zde stále žije. Jaroslav již v devadesátých letech začal vyučovat základy logistiky na střední odborné škole v Čáslavi. Předběhl tenkrát dobu o nějakých pár let, ale i díky němu se logistika dostala do školství jako regulérní předmět. Sice až o něco později, ale Jaroslave děkujeme.

RM: Tak to byly vskutku dřevní doby logistického vzdělávání. Na začátku Logistické akademie byl pilotní tým, který nastavoval a zároveň testoval metodiku vzdělávání i certifikace, kterou Logistická akademie nabízí. Zde myslím měli významnou roli pedagogové z VŠB-TU Ostrava.
JB: Máš pravdu Rudo. Naprosto nezastupitelnou roli měli naši vážení kolegové z VŠB-TU Ostrava – profesor Radim Lenort a docentka Pavla Macurová. Díky nim jsme měli příležitost syntetizovat akademickou a praktickou půdu v logistice. A vytvořit tak vlastně základy, na kterých dnes Logistická akademie stojí.

No a protože jako představitelé Logistické akademie cítíme jistou společenskou zodpovědnost to školství vracet, tak jsme se rozhodli založit NADAČNÍ FOND LOGISTICKÉ AKADEMIE.

RM: Jaký je tedy oficiální účel nového fondu?
JB: Oficiálním účelem tohoto fondu je poskytování peněžitých příspěvků nebo věcných darů na podporu výuky logistiky na středních a vysokých školách. 

RM: Logistická akademie ale přece školství podporuje už i v současné době, ne?
JB: Je to tak. Organizujeme přednášky na středních i vysokých školách. Učitelský sbor má možnost bezúplatné účasti na našich otevřených odborných kurzech a workshopech. A dokonce pro studenty Střední školy techniky a služeb Karviná máme stipendijní program, který pomáhá jejich dalšímu vzdělání.

V každém případě jsme chtěli podpoře výuky logistiky na středních a vysokých školách v České republice dát oficiální a odpovídající formu, takže byl založen právě NADAČNÍ FOND LOGISTICKÉ AKADEMIE.

RM: Předpokládám, že NADAČNÍ FOND LOGISTICKÉ AKADEMIE bude mít svůj transparentní účet pro dobrovolné příspěvky podporovatelů logistického vzdělávání.
JB: Ano, pokud by se někdo rozhodl rozvoj logistiky v našem školství podpořit právě prostřednictvím fondu, který Vám tímto krátce představujeme, tak číslo transparentního účtu je 333407968/0300.

Děkujeme za důvěru, které se Logistické akademii již 15 let dostává a budeme se snažit v tradici zvyšování povědomí o logistice a především vzdělávání odborného logistické personálu pokračovat.