Plán je nic – plánování všechno!

Hrozí logistikům plánovací avataři?
Zveřejněno
04
Březen 2024
Autor
Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.
Sdílet
article-photo

Logistika nákupu a řízení zásob nebo Distribuce a skladování jsou velmi dobře obsazované kurzy Logistické akademie. Kupodivu nejžádanějším kurzem je však Plánování výroby a intralogistika. Přitom zdaleka ne všichni plánovači výroby se cítí být logistiky a to navzdory tomu, že umístění oddělení plánování do logistických útvarů (dříve tradičně pod výrobou) je stále běžnější.

Mnohý z nás by přitom mohl být blízko určité rezignaci na plánování, protože chaos, který díky posledním globálním i lokálním událostem vstoupil do dodavatelských řetězců, je historicky nebývalý. Vytvoříte plán výroby a než jej stačíte distribuovat na jednotlivá pracoviště, už neplatí! Má ještě vůbec smysl něco plánovat? Není rozumné spolehnout se už jen na operativu?

Ukazuje se však (naštěstí!), že „logistického ducha“ jen tak něco neodradí od hledání nových řešení. Chaos narůstá? O to více zvýšíme své plánovací úsilí! To by však ještě nemuselo stačit, protože kromě úsilí je třeba mít i účinné nástroje pro plánování výroby. Pozor ale – v žádném případě nepůjde o nástroje takzvaně „na enter“! Moderní plánovací systémy vyžadují velmi kvalifikované uživatele. Pro oblast plánování výroby platí zcela jednoznačně: čím sofistikovanější systém chceme nasadit, tím kvalifikovanější bude muset být jeho uživatel. Ne, ne – plánovací avataři nám zatím opravdu nehrozí ;)

Takže um, znalosti, odvahu … a jdeme plánovat!