Trnitá cesta od dat k informacím

Na první pohled se může zdát, že data a informace je jedno a totéž. Jak je to však ve skutečnosti? V dnešní době, která se prý zrychluje, už asi není nikdo, kdo by neměl možnost sbírat data.
Zveřejněno
12
Březen 2024
Autor
Rudolf Malý, ALog.
Sdílet
article-photo

Jo a proč jsem napsal, že „prý se zrychluje“? To my logistici máme za to, že všechno je třeba řešit hned a ideálně všechno najednou. Zkracujeme na všechno termíny a tím si dobu „zrychlujeme“, ale zpátky k informacím.

Datové kostky, sklady, sdílené disky, spousta reportů a rozborů, které nemají reálné využití, jen je „potřeba“ je zpracovávat. Připomíná Vám to něco? Jo, je to fenomén ve velkém množství firem.

No, ale jak z toho ven? Vydejme se na cestu od dat k informacím, které budeme schopni prakticky využívat k řízení procesů, personálu a obecně firmy.

Jednoduché říci, ale jak na to?

V první řadě si musíme uvědomit proč vlastně data sbíráme a taky zda máme adekvátní nástroje na jejich sběr, aby na ně bylo spolehnutí. Taky doporučuji nezapomenout na podmínky, kde je budeme bezpečně uchovávat, protože je to velmi cenný materiál.

Když už víme jak budeme data sbírat a kde je budeme bezpečně uchovávat, tak si musíme nastavit systém kdo s nimi bude pracovat. I tam je přímá vazba na bezpečnost. Začneme u toho kdo je bude sbírat, kdo třídit či analyzovat a kdo vytvářet reporty. Tady můžeme v současnosti místo kdo doplnit co. Pozor je dobré vědět a nastavit pravidla i pro koho budou reporty určeny a jak budou využívány pro řízení, tedy i zpětnou vazbu.

Na začátku procesu se nám aktuálně nabízí jeden dobrý pomocník (proto to co místo kdo) a sice umělá inteligence, které samozřejmě musíme umět říci co od ní chceme. Fakt i AI to potřebuje, abychom se dostali ke správným informacím. Umění se správně zeptat je často důležitější než předjímat odpověď.

Aktuálně je na trhu navíc velké množství různých zobrazovacích aplikací a platforem, které nám pomohou s efektivní vizualizací. No a to už je vlastně poslední krok, po roztřídění a uspořádání jak z „hromady“ dat dostat informace.

Teď už jen stačí s informacemi správně zacházet, pracovat se zpětnou vazbou a potom ta cesta nemusí být až tak trnitá, jak jsem trochu strašil na začátku.

I controlling může být efektivní při zachování rozvahy, nadhledu a vzájemné vstřícné komunikaci.