KPZ – vychytávka pro logistiku krizových situací

Stejně, jako můžeme logistikou nazvat téměř vše, co vyžaduje analýzu situace a provedení potřebných kroků k jejímu efektivnímu řešení (od nákupu na rodinnou večeři po zásobování nadnárodní společnosti), nemusí se pojem „krizová situace“ vztahovat jen na katastrofy celospolečenských rozměrů. A přesně pro řešení všech možných krizových situací jednotlivců slouží KPZ. Ano, řeč je o Foglarově krabičce poslední záchrany.

Zveřejněno
29
Srpen 2016
Autor
Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.
Sdílet

Stejně, jako můžeme logistikou nazvat téměř vše, co vyžaduje analýzu situace a provedení potřebných kroků k jejímu efektivnímu řešení (od nákupu na rodinnou večeři po zásobování nadnárodní společnosti), nemusí se pojem „krizová situace“ vztahovat jen na katastrofy celospolečenských rozměrů. A přesně pro řešení všech možných krizových situací jednotlivců slouží KPZ. Ano, řeč je o Foglarově krabičce poslední záchrany.

Navštěvovali jste někdy skautský oddíl?

Pokud ano, je pravděpodobné, že jedna z věcí, která vás tehdy bavila nejvíce, bylo sestavovat si svou vlastní krabičku poslední záchrany. Ta měla svého majitele „zachránit“ v situacích, kdy se ocitne sám a ztracený v divočině, měla mu pomoct dostat se domů, nebo přežít tak dlouho, dokud se nenajde pomoc. Ta klasická „kápézetka“ za starých dobrých časů obsahovala většinou papír, špaček tužky, kousek svíčky, zápalky a škrtátko, jehlu a nit, drát, provázek, hřebíky, připínáčky, náplast, spínací špendlíky, březovou kůru (hoří i za mokra!), kompas, peníze a adresy a telefonní čísla. 

Ale nenechte se mýlit, pan Jaroslav Foglar si krabičku poslední záchrany nevymyslel. Její původ se úplně vysledovat nedá, ale přirozená potřeba člověka mít u sebe to nejpotřebnější, „kdyby něco“, je pevně zakotvená a institucionalizovaná především v armádách. Pravděpodobnost, že se do krizové situace dostane voják, je přece jen o dost vyšší, než u řadového civilisty. 

V rámci vojenství, dalších nebezpečných povolání a extrémních koníčků jsou to, čemu my říkám krabičky poslední záchrany, nazývány „survival kit“, tedy sada pro přežití. Věci, které v nich najdete, se týkají především oblastí:

  • Přístřešek a teplota
  • Zdraví a první pomoc
  • Jídlo a voda
  • Signalizace a navigace
  • Multifunkční nástroje a materiály

A to všechno je ještě i v civilním sektoru podřízeno tomu, jestli kit budete vozit v autě, na lodi, do přírody, počítáte s přírodní katastrofou nebo exotickými nemocemi… A je pravda, že takovou krabičku už si asi sestaví málokdo. Proto je můžeme dostat koupit rovnou připravené (a podle potřeb samozřejmě doplňovat).

A tak můžeme v moderních kápézetkách najít věci jako návod na signalizaci pro leteckou záchranu, miniaturní svítilny, navigační prostředky, termofólie, tablety na čištění vody, léky, sadu na rybaření nebo lov a mnoho dalších věcí, u kterých nezbývá jen doufat, že je nikdy nebudete potřebovat. 

I jednotlivec civilista musí při nedostatečné prevenci zvládnout logistiku a management krizové situace. Od bloudění mimo dosah tábora po nepředvídané události zálesáckých aktivit. V takových situacích málokdo zachová chladnou hlavu, prostě přijde moment, kdy si každý uvědomí, že skončila veškerá legrace. A s hlavou zatemněnou větší či menší panikou se nesnadno vzpomíná na doporučení, poučky a těžko se vymýšlí řešení. A přesně v tento moment nastupuje KPZ či survival kit.

KPZ očima logistického managementu

Protože tyto sady zdaleka nejsou jen nástrojem, jsou především návodem. Abychom mluvili řečí logistického managementu, pomohou nám stanovit rozsah škod a zorganizovat záchranné práce. Obsah sady nám napoví, v jaké vlastně jsme situaci, a jak ji můžeme řešit – pěkně názorně, pomocí prezentace reálných prostředků, které máme k dispozici. Tableta na čištění vody nám připomene, že bychom zdroj vody měli vyhledat (místo chemie můžete do KPZ dát obyčejný kávový filtr). Termofólie, sirky a škrtátko zase upozorní na fakt, že bychom se měli postarat o své teplo, sucho a bezpečí, baterky, signalizační zrcátka (kterým mimochodem můžete dát signál viditelný až na tři kilometry) a jiné komunikátory nám zase dají možnosti, jak na sebe upozornit případné zachránce.

KPZ můžeme chápat jako ekvivalent směrnice pro chování v krizových situacích. Dává nám jak návod, tak prostředky pro samotnou záchranu. I jejich samotné provedení je (nebo by být mělo) podle všech logistických zásad – správné věci ve správný čas na správném místě. Sady jsou vždy co nejmenší a co nejlehčí, aby mohly být na správném místě neustále. Ať už si je vyrábíte nebo kupujete, jejich místo je vždycky po ruce. Málokdy vám může správná věc na správném místě pomoci tak, jako v případě staré dobré „kápézetky“.